De kosten van sterilisatie en mogelijke overwegingen voor je hond. Vergelijk ze hier.

Denk je erover na om je hond te laten steriliseren? Dan is het eerste waaraan je mogelijkerwijs denkt “kosten sterilisatie hond” oftewel welke kosten hiermee gepaard gaan. Wij gaan in dit artikel verder in op de kosten voor de sterilisatie van je hond. Je kunt ook lezen over de voordelen van het laten steriliseren van je trouwe viervoeter.

De sterilisatie van je hond en de kosten

Misschien heeft de dierenarts je aangeraden om je hond te laten steriliseren. Het kan ook dat je er zelf voor hebt gekozen om je maatje te laten steriliseren. Het doet er eigenlijk niet toe hoe je op het idee komt om de hond te laten steriliseren, omdat deze behandeling een aantal voordelen met zich meebrengt. Uiteraard gaan er ook kosten gepaard met deze ingreep. Hier gaan we straks dieper op in. In de volksmond wordt er vaker gezegd dat teefjes worden gesteriliseerd en dat reuen worden gecastreerd. Echter, ook teefjes worden gecastreerd, omdat de eierstokken worden verwijderd. Het laten verwijderen van de eierstokken van de teefjes brengt enkele belangrijke gezondheidsvoordelen met zich mee.

Voordelen van het steriliseren van honden

Er gaan een aantal belangrijke voordelen gepaard met het laten steriliseren van je teefjes. Deze beschrijven we nu.

 • De kans op melkkliertumoren verkleinen
  Als je ervoor kiest om de ingreep te laten plaatsvinden wanneer je hondje 6 tot 7 maandjes oud is, dan wordt de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren aanzienlijk verkleind. Dergelijke tumoren komen bij 25% van de teefjes, die 4 keer of vaker loops zijn geweest, tot ontwikkeling. Wanneer de honden vervolgens wat ouder worden, dan zijn er grote chirurgische ingrepen noodzakelijk. Als je teefje nog nooit loops is geweest wanneer de ingreep plaatsvindt, dan is de kans op melkkliertumoren kleiner dan 1%. Is zij al een keer loops geweest wanneer je de eierstokken laat verwijderen, dan stijgt de kans op dergelijke tumoren tot ongeveer 7%. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.
 • Suikerziekte voorkomen
  Door je teefje te steriliseren, kun je ervoor zorgen dat suikerziekte verwaarloosbaar wordt. Dit komt doordat deze ziekte voornamelijk voorkomt bij oudere teefjes die nooit zijn gesteriliseerd. De boosdoener is in dit geval het zwangerschapshormoon, progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat het groeihormoon in de melkklieren wordt geproduceerd. Hierdoor wordt het lichaam ongevoelig voor insuline, waardoor suikerziekte kan ontstaan.
 • Baarmoederontsteking voorkomen
  Ook baarmoederontsteking kun je voorkomen door je hond te steriliseren. Deze ontsteking komt namelijk vrijwel uitsluitend na de loopsheid voor. Als het teefje herhaaldelijk loops is geweest, dan verandert het baarmoederslijmvlies mogelijkerwijs. Er ontstaat dan een verdikt slijmvlies met cysten, die de baarmoeder gevoelig maakt voor infecties. Als je hond echter is gesteriliseerd, dan krijgt zij geen baarmoederontsteking.
 • Schijndracht voorkomen
  Ongeveer 2 maanden nadat een hond loops is geweest, kan zij schijndracht ontwikkelen. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals graven, onrustigheid, slepen met knuffels, melkklierzwelling, sloom worden en minder eten. Voorkom schijndracht door je hond te steriliseren.

Kosten sterilisatie hond

Je leest dit artikel uiteraard omdat je benieuwd bent naar de kosten die gepaard gaan met de sterilisatie van je hond. De kosten voor de sterilisatie van je hond kunnen verschillen aan de hand van het gewicht en de leeftijd van je trouwe viervoeter. Deze kosten voor de sterilisatie van honden kunnen uiteraard ook verschillen aan de hand van de dierenarts die je bezoekt. De verschillende dierenartsen gebruiken namelijk verschillende soorten narcose, hebben andere certificeringen, hebben bepaalde faciliteiten binnen de kliniek en maken gebruik van verschillende materiaalsoorten. Daarom zullen we je steeds aangeven wat de laagste kosten voor de sterilisatie zijn en wat de hoogste kosten zijn aan de hand van het gewicht van je hond:

 • Lichter dan 10 kg
  Als je teefje minder weegt dan 10 kg, dan kun je rekenen op kosten tussen de 180 en 400 euro voor de sterilisatie.
 • 10 tot 20 kg
  Weegt je hond tussen de 10 en 20 kg, dan betaal je minimaal 195 euro en maximaal 450 euro.
 • 20 tot 30 kg
  Heb je een iets grotere hond die tussen de 20 en 30 kg weegt, dan gaat een sterilisatie uit eigen zak je tussen de €220 en €479 kosten.
 • 30 tot 40 kg
  Heeft je hond een gewicht van 30 tot 40 kg en wil je haar laten steriliseren, dan dien je rekening te houden met kosten tussen de 248 en 523 euro.
 • 40 tot 50 kg
  Als je een teefje in huis hebt van tussen de 40 en 50 kg, dan kunnen de kosten variëren tussen de €357 en €
 • 50 tot 60 kg
  Heb je een hond met dit gewicht, houd dan rekening met relatief hoge kosten. Het steriliseren van een hond van 50 tot 60 kg kan je namelijk tussen de 400 en 650 euro kosten.

Kosten sterilisatie hond wanneer je bent verzekerd

De bovengenoemde kosten kunnen je wellicht afschrikken. Echter er is een andere oplossing. Als je namelijk je hond laat steriliseren als onderdeel van je verzekering, dan komt het je veel goedkoper uit. We hebben al eerder gesproken over de beste hondenverzekeringen, dus we zullen uitgaan van deze verzekeraars. Een aantal verzekeraars dekken de kosten voor de sterilisatie van je hond niet. Dit is jammer, omdat deze kosten aardig kunnen oplopen. Sterilisatie is echter een eenmalige procedure. Als je reeds een hondenverzekering hebt afgesloten bij een verzekeraar die de kosten voor sterilisatie niet dekt, dan kun je er toch voor kiezen om daar verzekerd te blijven en zelf voor de sterilisatiekosten op te draaien. De verzekeraars die de kosten voor de sterilisatie van je hond niet dekken, maar die toch andere aantrekkelijke dekkingen aanbieden, zijn Proteq, Inshared en Hema.

Uiteraard lees je dit onderdeel van het artikel om erachter te komen welke verzekeraars de kosten voor de sterilisatie van je hond wel volledig of gedeeltelijk dekken. We gaan hier daarom snel op in.

 • Kruidvat
  Een verzekeraar die de kosten voor sterilisatie van je hond gedeeltelijk dekt is Kruidvat. Voor de castratie of sterilisatie van je hond tot 10 kg volgroeid gewicht, dekt deze verzekeraar maximaal 225 euro. Heeft je hond een volgroeid gewicht tussen de 10 en 25 kg, dan geldt een dekking tot maximaal € Bij zwaardere honden geldt een maximale vergoeding van €400.
 • Petplan
  Als je kiest voor het Totaal pakket van Petplan, dan wordt een deel van de kosten voor de sterilisatie of castratie van je hond gedekt. Je kunt een maximumbedrag van €150 krijgen voor deze ingreep.
 • Ohra
  Als aanvullende dekking, kun je bij Ohra ook kiezen voor dekking van sterilisatiekosten van je hond. De ingreep wordt voor 60% vergoed, met een maximumbedrag van €

Kosten sterilisatie hond voor jou of deels voor de verzekeraar?

We hebben je in dit artikel verteld over de voordelen die het steriliseren van je hond met zich meebrengt. Daarnaast zijn we ook ingegaan op de kosten voor de sterilisatie van je hond. Je dient te overwegen of je de kosten gedeeltelijk door een verzekeraar wil laten vergoeden of dat je hier zelf voor wil opdraaien, omdat niet alle verzekeraars een dergelijke dekking aanbieden. Dit betekent uiteraard niet dat deze verzekeraars niet goed zijn, maar gewoonweg dat je zelf voor de kosten voor de sterilisatie zal moeten betalen. Aangezien dit een eenmalige ingreep is, kun je zelf kijken welke optie je beter uitkomt.

Ook interessant: