Home » Preventie tegen hoofdluis

Preventie tegen hoofdluis

Niemand wil last krijgen van luizen op het hoofd. Deze kleine parasieten leven van het bloed van de mens. Doordat er bloed op het hoofd wordt gezogen ontstaat er een vervelende jeuk. Omdat luizen zich snel verspreiden heeft het geen zin om te gaan krabben. Dit kan alleen maar voor meer jeuk gaan zorgen. Het liefste wil je luizen helemaal voorkomen. Omdat er bij kinderen een grotere kans is om luizen te krijgen is het raadzaam om een aantal preventieve tips op te volgen.

Tips voor preventie van luizen

Er wordt vaak gezegd dat het verstandig is om gebruik te maken van preventieve middelen tegen hoofdluis. Dit wordt echter afgeraden. Deze middelen werken namelijk niet. Wat wel wordt aangeraden is om regelmatig te controleren op hoofdluis. Bij kinderen tussen de 3 en de 12 jaar is het belangrijk om regelmatig te controleren. Deze leeftijdsgroep speelt nog erg veel met elkaar en daarom is de kans groter dat het ene kind hoofdluis krijgt van een ander kind tijdens het spelen. Ook geven deze kinderen vaker een jas aan elkaar af waardoor de hoofdluizen op deze manier kunnen overlopen. Luizen zijn te herkennen als ze bewegen. Wanneer ze niet bewegen dan kunnen ze worden herkend aan lichte grijze puntjes op het hoofd. Controleer dit d.m.v. een netenkam of een luizenkam.

Andere preventieve methoden tegen hoofdluizen zijn door alle dingen goed uit te wassen. Het is belangrijk om het beddengoed goed te wassen, maar ook kleren waaronder de jas en knuffels te wassen. Luizen kunnen hier namelijk tijdelijk in blijven zitten.

Wanneer er hoofdluis is gevonden dan is het belangrijk om de mensen te controleren die zich veel bij deze persoon begeven. Binnen het gezin is het belangrijk om te controleren. Op scholen is het belangrijk om de andere klasgenoten of zelfs andere klassen te controleren op hoofdluis.

Kan het kwaad?

Hoofdluis kan overigens geen kwaad. Ze kunnen slechts zorgen voor vervelende jeuk op het hoofd, maar het is ook prima te behandelen. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hoofdluizen zich niet verspreiden, want voor je het weet komen ze weer bij je terug.

Preventie tegen hoofdluis
5 (100%) 1 vote

Add comment