Ooit gaan gedacht om een dashcam te kopen? Dan moet je de review hieronder even lezen!

Een dashcam, dashboard camera, auto DVR of auto black box is een ingebouwde camera die steeds het beeld registreert via de voorruit van een voertuig. Het kan worden bevestigd aan de voorruit van het interieur of aan de bovenkant van het dashboard, door middel van een zuignap of een bevestiging met plakband. Dashcams kunnen videobeelden leveren in het geval er een verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Tijdens het parkeren kunnen sommige dashcams nog steeds videobeelden opnemen als vandalisme wordt gedetecteerd.

Dashcam Review

Dashcams zijn ontwikkeld in Rusland als een beschermer tegen politiecorruptie en verzekeringsfraude. Ze worden vaakgenoeg gebruikt om aanvullend bewijs te leveren. Ze kunnen beelden opnemen vanuit minstens een dozijn hoeken. Duizenden video’s met auto- en vliegtuigcrashes, close calls en pogingen tot verzekeringsfraude worden geüpload naar social sharing-websites zoals YouTube, Facebook, Twitter,  en andere websites.

Politie-afdelingen gebruiken dashcams in politievoertuigen om bewijs te verzamelen tijdens verkeerscontroles en achtervolgingen. Sommige dashcam-systemen kunnen automatisch worden geactiveerd wanneer de noodverlichting of sirene van een politieauto wordt ingeschakeld. Vrijheid van informatie bij wet betekent dat de beelden onder bepaalde omstandigheden kunnen worden vrijgegeven en dit kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het rapporteren tijdens politieacties. Sommige politieagenten die beschuldigd zijn van politiegeweld knoeien met hun camera’s om audio- of video-opnames uit te schakelen.

Kenmerken

Om ervoor te zorgen dat beelden niet worden gemanipuleerd nadat ze zijn opgenomen, kunnen video’s op een fraudebestendige manier worden beperkt en een procedure werd toegepast, die vertrouwde timestamping wordt genoemd. Een methode voor het vertrouwd timestampen van videobestanden is het onmiddellijk opslaan van de unieke hash van het bestand op een gedecentraliseerde blockchain, om veilig zijn bestaansduur te bewijzen. Voor een betrouwbare 24/7 parkeer surveillance, kan een bewegingsdetector worden gebruikt om alleen op te nemen wanneer een naderende mens of  voertuig wordt gedetecteerd om energie en opslagmedia te besparen.

Auto on/off
Camera’s hebben een automatische initiatie en beginnen op te nemen wanneer het contact van het voertuig start. Hetzelfde principe dat zich voordoet wanneer de camera wordt uitgeschakeld, is wanneer het contact van het voertuig wordt uitgeschakeld. Dit wordt mogelijk gemaakt door een stroomkabel die typisch is aangesloten op de sigarettenaansteker van het voertuig of wanneer deze is aangesloten op het elektronisch systeem van de auto. Deze functie helpt om het opnemen van camera’s efficiënt te beheren.

Geluidsopname
Audio-opname helpt om een ​​complete kijkervaring te bieden bij het afspelen van videobeelden. Met de ingebouwde microfoon worden alle omgevingsgeluiden van zowel buiten als binnen het voertuig vastgelegd. Deze functie kan op elk gewenst moment worden uitgeschakeld, afhankelijk van wat je nodig hebt.

Framefrequentie
De framefrequentie, ook wel framesnelheid of frames per seconde (FPS) genoemd, is een meting van de prestaties van het weergave-apparaat, vertegenwoordigd door het aantal opeenvolgende beelden dat in elke seconde wordt vastgelegd. De frequenties kunnen variëren van 15 FPS (minder vloeiend videomateriaal) tot 60 PFS (zeer vloeiend videomateriaal), afhankelijk van het cameramodel. Hoewel de hogere framesnelheid een meer gewenste kijkervaring oplevert, vereist deze meer verwerkingskracht en produceert deze grotere bestanden. Als gevolg hiervan kan deze functie een aanzienlijke invloed hebben op de opslagcapaciteit van de geheugenkaart die je in jouw dashcam wilt gebruiken.

Voor- en nadelen

Na het lezen van de review en kenmerken zal je je wel afvragen of het de moeite waard is een dashcam aan te schaffen. Omdat het opvallende en enigszins waardevolle apparaten zijn, kunnen ze ook wel gestolen worden. Als je in een gebied met veel verkeersongevallen woont en je bent bang om jezelf te beschermen, is het misschien de moeite waard. Daarom zullen wij enkele voor-en nadelen voor jou opsommen, zodat je makkelijk een beslissing kan nemen.

Voordelen:

  • Dashcam-beelden kunnen worden gebruikt om als eerst te kijken naar ‘wat er werkelijk is gebeurd’ tijdens een verkeersongeval, om te bewijzen wie of wat (een) fout was.
  • Ze kunnen van belang zijn tijdens een ongeval, als er geen getuigen aanwezig waren (getuigen blijven echter nog steeds het belangrijkste bewijsmateriaal om een ​​verzekeringsclaim te ondersteunen).
  • Als de dashcam aan jouw voertuig is gemonteerd, kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van ‘gefaseerde ongelukken’  bijvoorbeeld wanneer de dader opzettelijk een ongeluk veroorzaakt om valse letsels op te eisen van verzekeringsmaatschappijen.
  • Naast het vastleggen van beeldmateriaal door incidenten op de weg, kan je ook geweldige momenten vastleggen terwijl je rijdt – van natuurlijke gebeurtenissen zoals een meteorenregen of vallende ster, tot prachtige landschappen en dieren in het wild.
  • Je kan de beelden als referentie gebruiken om het autorijden te verbeteren en de mogelijke gevaren die u tijdens uw reis hebt meegemaakt opnieuw te bekijken.

Nadelen die je kan ondervinden:

  • Zoals eerder aangegeven, is het beste bewijsmateriaal voor een verzekeringsvordering, een getuige die het heeft gezien vanuit een andere invalshoek. Hoewel dashcam-beelden kunnen laten zien wat er vanuit jouw gezichtspunt is gebeurd, kan het op het moment dat je rijdt, geen beelden opnemen van andere gevaren die zich op dat moment kunnen plaatsvinden.
  • Dashcam-opnamen kunnen daadwerkelijk tegen je worden gebruikt. Als je een dashcam hebt gemonteerd en betrokken bent bij een ongeluk dat jouw fout was, kan je camera worden gebruikt in de verdediging van de ander.
  • Omdat ze op de voor- of achterruit zijn gemonteerd, kunnen ze een afleiding voor de bestuurder zijn. Je kan ze beter plaatsen op een plek die jouw zicht niet belemmert.
  • Het kan dieven aantrekken als het in het zicht wordt gehouden. 
  • Ze kunnen kostbaar zijn – afhankelijk van het merk en het model.

Conclusie over het aanschaffen van een Dashcam

Het belangrijkste doel van een dashcam is de bestuurder te beschermen tegen mogelijk complexe (on)gevallen op de weg en kan een handig hulpmiddel zijn voor jouw advocaat om jouw zaak te verdedigen. Je bent vrij om de beelden van dashcams te gebruiken zolang het om persoonlijke redenen gaat en het maakt geen inbreuk op iemands privacy. Je kan bijvoorbeeld beeldmateriaal die op de weg of in het verkeer is opgenomen, legaal als een openbare ruimte delen, maar het zou illegaal zijn om beeldmateriaal te gebruiken als dit wordt beschouwd om de privacy van een ander mee te schaden, inclusief zijn eigendom. 

 

Ook interessant: