De voor – en nadelen van het Dukan dieet

We worden tegenwoordig doodgegooid met verschillende diëten. Wanneer je wilt gaan afvallen is het goed om te weten welk dieet jij voor moet kiezen. Het Dukan dieet is een van de vele verschillende diëten die jij kunt gebruiken om gewicht te verliezen. Oorspronkelijk is het dieet ontwikkeld door Dr Pierre Dukan, maar momenteel is het een internationaal populair dieet geworden waar dagelijks veel mensen gebruik van maken. Op deze pagina vertellen we meer over het dieet zelf en de voor- en nadelen ervan.

Wat is het Dukan dieet en hoe werkt het?

Het Dukan dieet is net zoals veel andere diëten gebaseerd op veel eiwitten en weinig koolhydraten. Het lichaam moet namelijk hard werken om eiwitten te verwerken in vergelijking met andere voedingstoffen. Hierdoor gaat je maag sneller vol zitten en heb je een vol gevoel. Eiwitten geven ook een beter signaal naar de hersenen dan koolhydraten doen.

Het Dukan dieet is strenger dan veel andere diëten. In de beginperiode mag je namelijk helemaal geen koolhydraten binnenkrijgen. Zelfs bepaalde groenten waar koolhydraten in zitten mogen niet gegeten worden. In deze eerste periode zijn er meer strenge regels waaraan je je moet houden. Tijdens het juist volgen van het Dukan dieet kun je in de eerste week 4 kilo afvallen en in de weken daarna 1 kilo per week. Het Dukan dieet bestaat uit 4 fases. Dit zijn de volgende fases: de aanvalsfase, de doorloopfase, de consolidatiefase en de stabiliteitsfase.

Tijdens de aanvalsfase is het de bedoeling dat je je lichaam een flinke boost geeft. Je dient alle koolhydraten te vermijden en alleen eiwitrijke producten te eten. Hierbij is het de bedoeling dat je lichaam de overtollige vette snel kwijtraakt. De doorloopfase is bedoeld om het afvallen vol te houden, maar al wel weer wat meer te eten. De aanvalsfase is in feite een crashdieet en is niet eeuwig vol te houden. Tijdens de doorloopfase mag je vrijwel alle groenten weer eten. Bij de consolidatiefase is het de bedoeling dat je bent aangekomen om je gewenste gewicht en je een balans gaat vinden om dit gewicht te behouden. Tot slot beland je in de stabiliteitsfase. Bij de stabiliteitsfase gaat het erom dat je je gewenste gewicht weet te behouden voor de rest van je leven. Je vindt hier een patroon voor het eten van de juiste voeding om niet meer terug te vallen op je oude gewicht.

De voordelen

  • Vooral op de korte termijn zal je snel resultaten moeten zien wanneer je het Dukan dieet op de juiste manier volgt.
  • Doordat je veel eiwitrijke producten eet zal je weinig last krijgen van een hongerig gevoel. Eiwitten lessen namelijk snel het hongerige gevoel.
  • Je hoeft je niet druk te houden met het tellen van de dagelijkse calorieën.
  • Er zijn duidelijke regels en richtlijnen. Zo weet je altijd precies wat je moet doen en zijn er geen onduidelijkheden tijdens het volgen van het dieet.
  • Vooral in de latere fasen van het dieet zijn er veel goede recepten en lekkere gerechten.

De nadelen

  • Het begin kan zwaar zijn omdat dit bijna gelijk staat aan een crashdieet.
  • Het dieet mist goede vitaminen en mineralen.
  • Heb je last van hart- en vaatklachten of een hoog cholesterol gehalte? Dan is het dieet niet geschikt om te volgen.
Ook interessant: