Hoe zorg ik dat ik een goed glutenvrij dieet volg?

Gluten bestaat uit eiwitten die voorkomen in bepaalde granen. Sommige mensen hebben last van de aandoening coeliakie. Deze mensen kunnen geen gluten binnenkrijgen en dienen glutenvrij te moeten eten. Gluten is te vinden in bepaalde granen in producten, zoals brood, gebak, koek, pasta, macaroni, spaghetti en nog veel meer. Wanneer mensen met coeliakie toch gluten binnen krijgen dan kunnen de darmen direct beschadigen. Wanneer je dunne darm niet meer goed werkt dan kunnen de voedingsstoffen niet meer op de juiste manier worden verwerkt. Door het eten van glutenvrij eten zorg je dat de dunne darm zich weer herstelt en de voeding op de juiste manier kan worden verwerkt. Je wilt natuurlijk te allen tijde dat je lichaam de juiste stoffen uit de voeding haalt. Daarbij is het belangrijk dat je weet hoe je goed glutenvrij kunt eten. Op deze pagina vind je hier meer informatie over.

Tips om een goed glutenvrij dieet te volgen

Ben je in de supermarkt op zoek naar glutenvrije producten? Dan kun je zoeken naar producten waarbij het glutenvrije logo op de verpakking staat aangegeven. Wanneer dit logo op de verpakking staat dan ben je er altijd zeker van dat je bent voorzien van glutenvrij eten. Daarnaast kun je natuurlijk altijd overleggen met je huisarts of een diëtist over glutenvrije producten. Samen met een van hen kun je overleggen voor een glutenvrij dieet.

Gluten is te vinden in bepaalde granen. Er zijn een aantal granen waar gluten in te vinden is. Gluten vind je namelijk in tarwe, in spelt, in rogge en in gerst. Deze granen kunnen dus het beste worden vermeden wanneer je last hebt van coeliakie. Echter zijn er veel producten waar granen met gluten in zijn verwerkt. Daarom is het soms goed om uit te kijken voor welke producten je wel en niet kunt eten voor een glutenvrij dieet. Voorbeelden van producten waar granen met gluten in verwerkt kunnen zijn, zijn brood, beschuit, paneermeel, meel, gebak, pizza, couscous, koek, muesli, bulgur, bloem. Het gebeurt dan ook dat veel producten waarvan je het niet verwacht ook gluten bevatten, zoals bepaald vlees, soepen, sauzen en vla.

Wanneer je last hebt van coeliakie dan zijn er dus veel producten die je moet mijden voor een glutenvrij dieet. Om het glutenvrij dieet te volgen dien je als uitgangspunt nog wel de schijf van vijf aan te houden. Dit doe je om er zeker van te zijn dat je nog wel gevarieerd genoeg eet. Wanneer je niet meer gevarieerd genoeg eet zal je lichaam niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Producten die je kunt eten om veel graanproducten te vervangen zijn aardappelen en zilvervliesrijst. Daarnaast zijn er ook glutenvrije volkoren crackers te vinden en is er glutenvrije pasta beschikbaar. Er zijn verder nog veel producten die van nature passen binnen een glutenvrij dieet zijn. Vis, peulvruchten, tofu, vlees en noten zijn van nature glutenvrij. Daarnaast is olie glutenvrij en is dit ook vaak het geval voor margarine en halvarine. Koffie, thee en water kun je ook zoveel drinken als je zelf wilt.

Ook interessant: