Lezen geeft kinderen zelfvertrouwen

lezen buiten

Het klinkt misschien gek, maar kinderen die veel lezen hebben meer zelfvertrouwen. Door veel te lezen ontwikkelen kinderen namelijk veel vaardigheden die zelfs invloed kunnen hebben op het verloop van zijn/haar carrière. Kinderen die veel lezen zullen in de toekomst zelfs meer verdienen dan kinderen die niet lezen. Elke ouder weet hoe belangrijk het is dat kinderen voldoende zelfvertrouwen hebben. Kinderen die sterk in de schoenen staan komen eerder voor zichzelf op en staan positiever in het leven.

Uitdagingen aangaan

Kinderen die veel lezen, raken vertrouwd en bekend met kinderboeken. Na verloop van tijd zal je kind het ook aankunnen om lastigere boeken/verhalen te lezen. Dit zal je kind veel zelfvertrouwen geven. Het oefenen met lezen heeft namelijk vruchten afgeworpen, het niveau is hoger geworden. Kinderen die goed kunnen lezen durven ook eerder om boeken te kiezen die als lastig worden ervaren.

Hulp vragen mag altijd

Het is belangrijk dat je als ouder altijd aangeeft bij je kinderen dat het niet erg is om hulp te vragen. Als jouw kind met deze gedachte opgroeit, zal hij/zij ook eerder hulp vragen als er sprake is van een probleem. Begrijpt jouw kind het verhaal niet? Wees dan geduldig en kijk mee om het vervolgens eens samen door te nemen. Dit is leerzaam en zal uiteindelijk ook zorgen voor zelfvertrouwen.

Stimuleer zelfstandigheid

Lees jij altijd voor en wilt jouw kind eens zelf lezen? Laat hem/haar dan gerust zijn/haar gang gaan. Door de zelfstandigheid van je kind te stimuleren, geeft jij een duidelijk signaal af dat jij in je kind gelooft. Dit zorgt voor extra zelfvertrouwen. Ook als jij een keer moet overwerken zal het voor je kind in ieder geval duidelijk zijn hoe hij zelfstandig een leuk verhaal kan lezen. Zorg voor een mooie boekenkast waar je de boekjes geordend in kan leggen. Op deze manier heeft je kind overzicht en is het gemakkelijker om een leuk verhaal te kiezen.

Veel oefenen

Door veel te oefenen met lezen, zal je kind veel belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Allereerst zorgt veel lezen ervoor dat je kind socialer wordt. Het is gemakkelijker om respect te hebben voor de mening van een ander en het is op deze manier duidelijk dat het belangrijk is om naar elkaars verhaal te luisteren. In een boek kom je namelijk vaak de gedachten/mening tegen van meerdere personages. Daarnaast zorgt veel lezen ervoor dat het geheugen en de concentratie getraind worden. Hoe vaker je leert, hoe beter deze vaardigheden zich verder zullen ontwikkelen. Veel lezen zorgt daarom zeker voor meer zelfvertrouwen bij je kind.

Voor meer informatie over kinderboeken, lees dan de artikelen van MommyHouse.nl.

Ook interessant: