4 essentiële verschillen metabolisme vrouw

Iedereen weet dat het lichaam van de vrouw verschilt dan die van de man. Niet alleen van de buitenkant maar ook van binnen. Echter, in hoeverre weet jij wat de verschillen zijn met betrekking tot het metabolisme. Om je als vrouw hiervan bewust te maken schrijven we over de 4 grootste en meest essentiele verschillen. Zo zal het straks een stuk makkelijker zijn je lichaam te begrijpen en je doelen te bereiken!

Metabolisme?

Je metabolisme, ook wel stofwisseling genoemd, is kort gezegd het systeem in je lichaam dat de opbouw en afbraak regelt van verschillende cellen en organismen in je lichaam. Metabolisme kun je onderverdelen in twee vormen: 1. Anabolisme helpt het lichaam stoffen opbouwen door gebruik te maken van energie. 2. Katabolisme is de afbraak van stoffen, wat resulteert in het vrijgeven van energie. Bekende termen welke hierin een rol spelen zijn bijvoorbeeld vetten, koolhydraten, medicatie, insuline, metalen en toxische stoffen.

Lees hieronder wat de verschillen in metabolisme voor jou als vrouw kunnen betekenen.

1. Jongere vrouwen hebben dezelfde mogelijkheid om spieren op te bouwen als bij de man

Doordat vrouwen een lager testosteron gehalte hebben kunnen zij nooit zoveel spieren opbouwen als bij een man. Is een veel gehoorde misvatting. In recente studies staat beschreven dat de eiwitsynthese bij jonge vrouwen en mannen nagenoeg gelijk is.

Waardoor lijkt het dan dat vrouwen minder gespierd kunnen zijn? Nou, wanneer je begint met trainen dan start je op een bepaald niveau. Dat niveau is bij mannen vaak een stuk hoger dan bij vrouwen. Vrouwen starten vaak met minder spieren en het lichaam is kleiner dan die van mannen. Dat betekent dat een spiertoename van 5-10% resulteert in een grotere hoeveelheid spierweefsel bij mannen dan bij vrouwen. Echter in verhouding bouwen jonge vrouwen niet minder spiermassa op.
Wanneer een jongen door zijn puberteit gaat of wanneer er anabolen worden gebruikt is er een grote toename in het testosteron. Dit vergroot de spiermassa aanzienlijk.

Tip

Als je een jonge vrouw bent die spiermassa wil kweken heb je geluk! Uiteindelijk zal je er niet als een man uit zien maar heb je wel de mogelijkheid om spieren op te bouwen. Dit is gunstig voor op weg naar een gespierd lichaam!

Een veelgemaakte fout bij vrouwen is dat er simpelweg getraind wordt met te lichte gewichten waardoor, na lang trainen en zweten, resultaten op zich laten wachten. Als je een strak lichaam wilt krijgen zal het opbouwen van spierweefsel echt helpen. Door een toename in spiermassa zul je jou metabolisme beter op gang helpen. Spieren hebben een dagelijkse caloriebehoefte en verbranden deze zonder dat je iets hoeft te doen. Dus des te meer spierweefsel, des te meer vet je dagelijks zult verbranden!

Probeer eens je schema aan te passen en werk met een zwaarder gewicht. Een gewicht waarbij je nog net 8 tot 12 herhalingen kunt doen. Gaat dit je af zonder al te veel inspanning? Verhoog dan het gewicht en haal het maximale uit jou kunnen.

2. Stress heeft een negatieve invloed op je metabolisme

Bij iedereen zal het verbranden van vet lager zijn in periodes van stress. Bij vrouwen zullen bepaalde stressen een negatievere invloed hebben op je metabolisme dan bij mannen.

Om je te helpen stress onder controle te houden, zoek je naar mogelijkheden om deze te kunnen managen. Bijvoorbeeld yoga, meditatie of therapieën.
Stress verhoogt je cortisol en geeft je lichaam een hoger bloedsuikerwaarde. Het negatieve effect is dat je lichaam vet begint op te slaan. Bij vrouwen met een lager testosteron gehalte is het lichaam dan niet meer in balans waardoor het verbranden van vet wordt geremd.

tip

Om je cortisol op niveau te blijven houden zijn hier een aantal tips:

  1. Slaap voldoende
  2. Verminder inname cafeïne
  3. Verblijf meer in de buitenlucht
  4. Stop met roken
  5. Train niet langer dan 3 kwartier tot een uur, je testosteron daalt en je cortisol spiegel zal stijgen bij langdurige trainingen

3. Op rustdagen verbranden vrouwen meer koolhydraten en minder vet dan mannen

Om maar met de deur in huis te vallen, een bekend verschil in ons metabolisme, vrouwen slaan na het eten meer vet op wat resulteert in dat vrouwen een hoger vetpercentage hebben van mannen. Evolutionair gezien is dit een voordeel, opslag van vet helpt het lichaam te voorzien in zwaardere tijden zoals bij de zwangerschap.

De meeste vrouwen hebben een tekort aan omega 3 vetzuren, het gevolg hiervan is dat het lichaam zwaarder wordt bij de zwangerschap. Dit komt doordat de hersenen van een vrouw het niveau aan deze vetzuren in het lichaam kunnen meten. Bij een tekort aan inname van omega-3 vetten zullen er grotere hongergevoelens ontstaan waardoor er meer gegeten wordt om deze omega 3 tekorten aan te vullen.

tip

Zorg dat er in je voedingspatroon voldoende omega 3 vetzuren genuttigd worden. Ga voor een optimaal balans tussen omega 3 en 6 vetzuren.

Zorg dat je lichaam af en toe in een staat komt dat het vet moet verbranden voor energie. Dit kun je bereiken door de inname van koolhydraten te verminderen waardoor je lichaam verplicht is het vet te verbranden voor de energie die je verbruikt. Doe dit bijvoorbeeld op dagen wanneer je niet traint en neem op dagen waarbij je wel traint meer koolhydraten. Door het doen van krachtoefeningen in plaats van cardio zal je je metabolisme een flinke boost geven!

 4. Vetopslag bij mannen en vrouwen verschilt

Bij trainingen is energie nodig, vet kan een brandstof zijn voor het aanleveren van energie aan je lichaam. Het voordeel bij vrouwen is dat zij veel meer teren op energie uit vet dan bij de man. Om als vrouw zijnde vet te verbranden is een goede workout dan wel noodzakelijk. Minder voordelig is dat een vrouw op rustdagen minder vet verbrand. In het algemeen verliezen vrouwen sneller vet in het bovenlichaam dan onderlichaam.

Vrouwen slaan meer vet op direct onder de huid, bij mannen zit dit dieper (visceraal vet). Doordat mannen meer vet opslaan dieper in het lichaam hebben zij meer kans op hartklachten. Om als vrouw de vetverbranding van het onderlichaam te stimuleren is het belangrijk dat je vooral anaerobe oefeningen doet. Dit houdt in dat je korte intensieve workouts doet met een hogere hartslag. Door de hogere intensiteit help je jouw lichaam om effectiever lichaamsvet los te laten zodat het omgezet kan worden in energie.

tip

Voer krachtoefeningen uit en focus je vooral op het onderste deel van het lichaam door oefeningen als deadlifts, lunges, squats en stepoefeningen.

 

Ook interessant: