Het paleo dieet – Goed of niet goed?

Ben jij er altijd van op de hoogte in hoeverre de voeding die jij eet bewerkt is of welke stoffen er allemaal aan zijn toegevoegd? Vaak is het namelijk moeilijk te zeggen wat er aan bepaalde voeding is toegevoegd en wat er mee is gedaan. Veel eten dat we dagelijks binnenkrijgen worden allerlei stoffen aan toegevoegd om er voor te zorgen dat het langer houdbaar blijft. Voorbeelden van producten die we in de voeding stoppen zijn suikers, zout en koolhydraten. Dit doen we om al het beschikbare voedsel langer houdbaar te houden. Zeker wanneer we hier teveel van binnenkrijgen heeft het een slechte invloed op onze gezondheid. Het paleo dieet is bedoeld om hier wat aan te doen. Hieronder vertellen we meer informatie over de voordelen en de nadelen van het paleo dieet.

Over het paleo dieet

Tijdens het paleo dieet gaan we terug naar het tijdperk van onze voorouders. De voeding die onze voorouders aten waren namelijk volledig onbewerkt. Deze voeding bevatte geen toegevoegde suikers, koolhydraten of zout. Bij het dieet wordt er van uit gegaan dat de onbewerkte voeding die onze voorouders aten gezond is voor ons lichaam. De voeding die zij aten kwamen rechtstreeks uit moeder natuur. Het gaat niet alleen om producten zoals chips of koekjes, maar ook erg veel producten waarvan we ons zelf helemaal niet bewust zijn dat er slechte stoffen voor ons lichaam in zitten. In Amerika is het paleo dieet al erg populair. In Nederland is het dieet nog een sterke opmars aan het maken en zijn er steeds meer mensen die geïnteresseerd zijn in het volgen van dit dieet.

De voeding die je voornamelijk binnenkrijgt tijdens het volgen van het paleo dieet bestaat uit vlees, vis, fruit, groenten en noten en zaden. Deze producten komen rechtstreeks uit de natuur en worden niet op allerlei manieren bewerkt om de smaak beter te krijgen of om de houdbaarheid te verlengen.

De voordelen

  • Tijdens het volgen van het paleo dieet hoef je niet continue calorieën te tellen. Het gaat om de kwaliteit van de voeding en dat je de juiste stoffen binnenkrijgt.
  • Je leert veel over producten met toegevoegde stoffen die je beter kunt mijden. Veel producten waarvan je voorheen dacht dat ze gezond waren kunnen wellicht helemaal niet goed zijn voor je lichaam.
  • Je weet zeker dat je geen bewerkte voeding meer binnenkrijgt en dus gezond bezig bent. Naast dat het goed is om gewicht te verliezen zal je je er ook een stuk beter van in je vel voelen en je gezonder voelen.

De nadelen

  • Er zijn meningen dat er tijdens het dieet ook producten worden afgeschaft die helemaal niet slecht zijn voor je lichaam. Het eten van bepaalde granen, bonen of zuivelproducten is volgens velen nodig om gezond te leven. Deze producten zitten niet in het paleo dieet.
  • Verder hebben wij niet meer dezelfde levensstijl als onze voorouders. We verrichten ander werk, ons lichaam is gewend aan bepaalde etenstijden en we zijn door de eeuwen heen gewend geraakt aan het eten van andere voeding.
Ook interessant: