De voordelen en nadelen van een proteïne dieet

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met overgewicht. Bijna de helft van de bevolking in Nederland heeft namelijk te maken met overgewicht. Om het overgewicht tegen te gaan volgen mensen een dieet. Echter ervaren veel mensen dat ze na het verliezen van een aantal kilo’s snel weer op het oude gewicht komen. Een van de meeste populaire manieren om af te vallen is het volgen van een proteïne dieet. Op deze pagina leggen we verder uit hoe een proteïne dieet werkt, hoe men deze op de juiste manier volgt en de voor- en nadelen van het volgen van dit dieet.

Hoe werkt een proteïne dieet?

Een proteïne dieet werkt heel simpel. Wanneer het menselijk lichaam veel eiwitten, oftewel proteïnen binnenkrijgt en geen of vrijwel geen koolhydraten dan zullen de vetreserves verminderen. Op deze manier kan het menselijk lichaam afvallen. Echter zijn er veel mensen die hier tijdelijk aan voldoen en vervolgens weer teruggaan naar de oude levensstijl. De kilo’s die men op korte termijn kwijtraakt zullen er op de lange termijn weer snel aankomen. Wanneer het dieet echter op de juiste manier wordt gevolgd gebeurt dit niet. Het juist volgen van het dieet gebeurt aan de hand van verschillende fases. Allereerst doorloopt men de startfase. Tijdens deze fase dien je de meeste kilo’s af te vallen. Dat doe je door te leven op eiwitshakes, eiwitrijke maaltijden en bepaalde groenten die geen koolhydraten bevatten. Binnen een korte tijd kan er veel gewicht worden verloren.

Na de startfase gaat men over op de overgangsfase. Tijdens deze fase is het weer toegestaan om een aantal koolhydraten te eten, maar alleen van gezonde voeding. Daarnaast blijf je veel eiwitrijke maaltijden eten en zorg je er voor dat je continue nog blijft afvallen. De overgangsfase duurt vaak ongeveer 4 weken en het is de bedoeling dat je aan het eind van deze fase je gewenste gewicht hebt behaald.

Wanneer je het gewenste gewicht hebt behaald kun je overgaan op de stabilisatie of onderhoudsfase. Deze fase is bedoeld om een bepaalde levensstijl te ontwikkelen die je vast kunt houden. Op deze manier kun je op het gewenste gewicht blijven.

De voor- en nadelen

Het volgen van het proteïne dieet heeft verschillende voor- en nadelen. Door het volgen van dit dieet hoef je niet snel honger te lijden. Eiwitten geven je namelijk een vol gevoel en daarom heb je niet het idee dat je continue honger moet lijden om gewicht kwijt te raken. Daarnaast kost het je lichaam meer energie om eiwitten te verwerken. Dat zorgt er voor dat je lichaam snel kan afvallen. Voornamelijk in de beginfase is het mogelijk om veel kilo’s kwijt te raken. Verder bescherm je je eigen spiermassa ook door het volgen van een proteïne dieet. Eiwitten voeden en beschermen de spieren namelijk en je voorkomt er mee dat je spieren gaat verbranden in plaats van vet.

Een nadeel van het dieet is dat het moeilijk wordt om gezellig met vrienden of familie ergens te eten. Er zijn veel voedingsproducten, zoals aardappelen, pasta’s of brood die niet gegeten mogen worden tijdens het volgen van dit dieet.

 

Ook interessant: