Afvallen met het yoghurt dieet – voor- en nadelen

Ben jij een liefhebber van het eten van yoghurt en zou je graag een paar kilo’s lichaamsgewicht kwijt willen raken? Dan is het yoghurt dieet wellicht een geschikte keuze voor jou. Het volgen van dit dieet heeft enkele goede voordelen, maar er dient niet vergeten te worden dat dit dieet valt onder de crashdiëten. Zoals algemeen bekend is heeft een crashdieet ook nadelen. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van het yoghurt dieet voordat je er een start mee maakt. Allereerst geven we meer informatie over het dieet zelf.

Hoe werkt het yoghurt dieet

Tijdens dit dieet leef je voornamelijk op yoghurt. Per dag heb je 2 liter yoghurt om te verspreiden over de dag. Gemiddeld komt dat ongeveer neer op het eten van 5 maal yoghurt per dag. Daarnaast voorzie je jezelf elke dag in andere gezonde voedingsmiddelen. Dit kan mager vlees zijn, groente, fruit, bruin brood of vis. De yoghurt kun je ook nemen als tussendoortje. Daarnaast mag je de hele dag koffie, thee of water drinken. Let er wel op dat je dan geen suiker toevoegt aan de koffie of thee. Het dieet kun je de gehele week volgen en in het weekend kun je overgaan op normale gezonde maaltijden. Omdat het yoghurt dieet een crashdieet is wordt er aangeraden om het niet langer dan 2 weken te volgen. Er zijn namelijk ook nadelen aan het volgen van dit dieet en wanneer je het te lang volgt is het niet gezond voor je eigen lichaam.

De voordelen van het yoghurt dieet

  • Omdat yoghurt verzadigend werkt zal je minder snel trek hebben. Je kunt de yoghurt ook als tussendoortje nemen wanneer je bijvoorbeeld trek hebt. Daarnaast blijft je bloedsuikerspiegel hierdoor stabieler.
  • Je spiermassa behoud je sneller bij het volgen van het yoghurt dieet. De yoghurt bevat namelijk eiwitten en deze zorgen voor het behouden van de spiermassa. Op deze manier verlies je voornamelijk de overtollige vetten en niet de spiermassa.
  • Het eten van yoghurt is daarnaast goed voor je darmen.
  • Het is een gemakkelijk en goedkoop dieet om te volgen. Het schema is gratis te vinden op het internet en je hebt er geen professionele begeleiding bij nodig. Daarnaast is de yoghurt niet duur en kun je alles wat je nodig hebt in de supermarkt kopen. Tegelijkertijd koop je minder andere voedingsmiddelen in en je hoeft ook geen dure supplementen te kopen.

De nadelen van het yoghurt dieet

  • Het is een crashdieet en daarom is het niet gezond voor je lichaam om dit op de lange termijn te volgen. Je krijgt namelijk te weinig essentiële voedingsmiddelen binnen, waardoor er wordt aangeraden om het dieet maximaal 2 weken te volgen.
  • Mensen die last hebben van lactose-intolerantie kunnen het dieet niet volgen gezien de grote hoeveelheid melksuiker.
  • Wanneer je stopt met het dieet heb je weinig geleerd over gezond eten. Je hebt namelijk alleen geleefd op de yoghurt. Veel mensen weten daarom niet hoe ze op de lange termijn gewicht moeten blijven verliezen. Daarom komt het jojo-effect veel voor bij dit dieet.
Ook interessant: